ponedjeljak, 13. listopada 2014.

RIZA S POVRCEM

250 g integralne rize 
 1 velika glavica sitno sjeckanog luka
 1 velika mrkva
 4 cesne bijelog luka
 1 crvena paprika
 1 žuta/narandzasta paprika
 nekolike ljute papricice
 250 g gljiva
 1 kašika peršuna, so
 po potrebi voda
 ulje za prženje povrća

U širu šerpu sa debljim dnom, sipati nekoliko kašika ulja i dodati sitno isječenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodati mrkvu, isjecenu na malo krupnije kockice i nju propržiti nekoliko minuta, gljive očistiti i ako su manje isjeći ih na pola a ako su veće na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 5 min, dodati paprike isjecene na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Male crvene ljute papričicestavim cijele, po želji. Na kraju dodati sitno isječen saransak i sve zajedno propržiti. U povrće dodati rizu i propržiti vrlo kratko zajedno sa povrćem, mješajući. Dodavati po malo vode i kuhati dok riza ne omeksa i nemojte zaboraviti da češće mješate.




Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...