250 g integralne rize
1 velika glavica sitno sjeckanog luka
1 velika mrkva
4 cesne bijelog luka
1 crvena paprika
1 žuta/narandzasta paprika
nekolike ljute papricice
250 g gljiva
1 kašika peršuna, so
po potrebi voda
ulje za prženje povrća
U širu šerpu sa debljim dnom, sipati nekoliko kašika ulja i dodati sitno isječenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodati mrkvu, isjecenu na malo krupnije kockice i nju propržiti nekoliko minuta, gljive očistiti i ako su manje isjeći ih na pola a ako su veće na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 5 min, dodati paprike isjecene na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Male crvene ljute papričicestavim cijele, po želji. Na kraju dodati sitno isječen saransak i sve zajedno propržiti. U povrće dodati rizu i propržiti vrlo kratko zajedno sa povrćem, mješajući. Dodavati po malo vode i kuhati dok riza ne omeksa i nemojte zaboraviti da češće mješate.
Nema komentara:
Objavi komentar