nedjelja, 19. listopada 2014.

Cvijet pogaca

Recept podijelila: Natasa B (Richmond Hill, ON)

Sastojci:
200 ml
jogurta
1 čaša
mleka
40 g
kvasca
3
jajeta
50 ml
ulja
800 g
brašna
1 kašičica
šećera
2 kašičice


soli
margarin (oko 150 g)
lan i susam za posipanje

Priprema

1 Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa šećerom i malo brašna.
2 Kad kvasac nadođe, zamesiti testo sa jogurtom, 2 jajeta, uljem, brašnom i solju.
3 Pokriti testo i ostaviti da odstoji da naraste (oko 30 min).
4 Nadoslo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
5 Jedan deo podeliti na 5 jufki, svaku razviti u manji krug, premazivati omekšalim margarinom i stavljati jednu preko druge.
6 Peti krug razviti malo vise, staviti preko ostalih četiri i podviti ga ispod njih.
7 Staviti ovaj deo pogače u podmazanu tepsiju od R-28 cm i iseći ga na osam delova, ostavljajući oko 1-2 cm od kraja testa.
8 Svaki deo razlistati od sredine ka krajevima.
9 Od druge polovine testa odvojiti manje parče za sredinu pogače, a ostatak podeliti na 5 jufki i ponoviti postupak.
10 Ovo testo staviti u sredinu tepsije, iseći na osam delova, vodeci računa o mestu sečenja, da, kad se latice razlistaju, moraju da dođu između latica iz prvog reda.
11 Najmanji deo testa staviti u sredinu tepsije.
12 Umutiti jedno jaje, pa premazati pogaču.
13 Središnji deo posuti semenom lana, a latice susamom.
14 Uključiti rernu da se zagreje do 200°, staviti pogaču, a posle 10 min. je pokriti papirom za pečenje i smanjiti temperaturu na 180°C.
15 Peći još 20 -ak min. Skloniti papir i peći još 5-6 min.
16 Pečenu pogaču pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohladi

Evo je prije pecenja

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...