ponedjeljak, 13. listopada 2014.

Kineski Bok Choy sa sosom od gljiva

Potrebno je:
2 velike kašike sosa od ostriga (oyster sos)
1 velika kašika sosa od soje
2 male kašike smedjeg šećera
1 mala kašika brašna ili gustina
malo vode
malo soli
malo ulja
oko pola kg kineskog Bok Choy povrća
2 ćesne bijelog luka
2 velike kašike zelenog luka ili praziluka
pakovanje 250g portobello gljiva

Kako spremiti:
U zdjeli pomiješajte sos od ostriga, sojin umak i smeđi šećer dok se šećer ne rastopi. Pomiješajte gustin i vodu u maloj zdjeli i umiješajte ga u umak od soje i ostriga.
Napunite lonac s vodom da provri, pa dodajte so i ulje. Ubacite bok choy u kipuću vodu i kuhajte dok ne omekša 2 do 3 minute. Ocijedite bok choy i lijepo poredati na poslužavnik.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi, propržite zeleni luk i saransak oko 20 sekundi, pa umiješajte gljive. Kuhajte i miješajte dok se gljive počnu lagano smanjivati​​ i omekšaju. Pospite gljive lagano sa soli pa ulijte umak od soje i ostriga i pržite jos oko 30 sek do 1 min. Prelijte umak od gljiva preko bok choy i  odmah poslužite. 

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...