utorak, 14. listopada 2014.

Lijena Pita od Jabuka

Potreban materijal:
4 jaja
200 g putera
prašak za pecivo
250 ml mlijeka
15 kašika šećera
brašna po potrebi
rendana korica od limuna
1 kg očićšenih i narendanih jabuka
4 kašike mljevenih oraha
3 kašičice cimeta u prahu

Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Rendane jabuke sa dodatkom 5 kašika šećera staviti u tavu i na vatri dinstati dok jabuke ne omekšaju i ne otpuste višak tečnosti. Na kraju dodati orahe i cimet, Promiješati i skloniti sa vatre da se masa malo prohladi. Pleh za pečenje pouljiti i posuti brašnom. U posudi za mješanje mikserom umutiti jaja, puter i ostatak šećera, a zatim dodati mlijeko i brašno, pa sve sjediniti. Polovinu mase sipati u pripremljeni pleh za pečenje i u rerni zagrijanoj na 200C peći oko 10 minuta. Izvaditi zatim iz rerne i preko zapečenog testa rasporediti pripremljeni fil od jabuka i sipati ostatak mase za tijesto. Vratiti u rernu i peći još nekih 25-30 minuta. Najbolje je čačkalicom provjeriti ako je kolač pečen. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, pa ga sjeći na željene kocke, posuti šećerom u prahu i poslužiti. 


Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...