subota, 27. prosinca 2014.

POSNA UVRNUTA POGACA

Potrebno je :
  • 300 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 600 g brašna
  • 35 g svježeg kvasca
  • 100 g margarina/posnog putera
U mlaku vodu staviti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Sjediniti sa uljem i solju zatim brašnom zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu 30-45 minuta da tijesto nadođe. Nadošlo tijesto podijeliti na tri jednaka dijela.

Prvo tijesto razvući na 25 x 50 cm.

Premazati posnim puterom. Razvući drugo tijesto isto kao prvo zatim ga prebaciti preko njega. Ponoviti postupak premazivanja. Razvući i treće tijesto i staviti preko drugog tijesta. Oklagijom razvući još malo. Nožem isjeći trake 1-1,5 cm širine ali jedan kraj ostaviti neisječen.

Od lijevog kraja neisječenog dijela krenuti sa uvijanjem tijesta sve do vrha zatim oko donjeg dijela uviti u krug.


Ostatak putera istopiti i premazati pogaču. Posuti susamom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta. Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta.

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...