Potrebno je :
- 300 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 600 g brašna
- 35 g svježeg kvasca
- 100 g margarina/posnog putera
U mlaku vodu staviti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Sjediniti sa uljem i solju zatim brašnom zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu 30-45 minuta da tijesto nadođe. Nadošlo tijesto podijeliti na tri jednaka dijela.
Prvo tijesto razvući na 25 x 50 cm.
Premazati posnim puterom. Razvući drugo tijesto isto kao prvo zatim ga prebaciti preko njega. Ponoviti postupak premazivanja. Razvući i treće tijesto i staviti preko drugog tijesta. Oklagijom razvući još malo. Nožem isjeći trake 1-1,5 cm širine ali jedan kraj ostaviti neisječen.
Od lijevog kraja neisječenog dijela krenuti sa uvijanjem tijesta sve do vrha zatim oko donjeg dijela uviti u krug.
Ostatak putera istopiti i premazati pogaču. Posuti susamom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta. Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar