nedjelja, 28. prosinca 2014.

Panj torta

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)
 
 
Umutiti patispanj od:
 
7 jaja,
140 grama secera,
140 grama oraha i u to staviti kasiku prezli ili brasna.
Ispeci testo, najbolje na podmazanom, papiru za pecenje, podmazes ga puterom pa pospes brasnom, jer onda lepo umotas rolat. Nemoj odmah da ga smotas, vec neka malo postoji, da se proh;adi, pa tek onda.
 
Fil:
4 jajeta skuvati na pari sa 200 grama secera.
Kada se lepo zgusne, a znaces jer kada se istopi secer, jos samo malo mesati.
Podeliti to na dva dela, pa u jedan staviti
100 grama cokolade, dok je jos vruce, da se cokolada otopi.
 
Grilijas:
100 grama secera, karamelizovati kao za serbe, u to ucediti pola limuna i to sve promesati i dodati 100 grama oraha. Sve jos malo mesati, skloniti sa sporeta i sipati na pek papir. Malo ga sa strane poterati da se izmesa secer i orasi.
To prvo napraviti, pa tek onda ostalo.
 
Grilijas najbolje istucati, pa onda samleti u secku ili na masinici za orahe ili ga dobro isitniti tuckom. Moras ga zaviti u neku krpu da ti ne leti na sve strane.
 
Prvi fil: Umutiti prvo 125 grama putera i u to dodavati zuti fil, pa na kraju izmesati grilijas.
Drugi fil: Umutiti 125 grama putera i u to dodavati cokoldani krem, pa tim filom premazati rolat odozgo, a zutim filom premazati rolat pa ga uviti.
 

Vanilice

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

Materijal
250 grama putera
350 grama brasna
3  zumanceta
40 grama prah secera
2 kasike dzema od kajsija
50 grama prah secera za valjanje i jedan vanil secer

Umuti se puter sa secerom, pa se dodaju zumanca. To se izmesa i doda se brasno. Testo se dobro umesi i ostavi u frizideru do sutradan da odstoji. Rasklagija se i malom modlicom se vade vanilice. Peku se na tem. od 160 stepeni oko 12 minuta. trba da ostanu bele. Ohladjene vanilice se spoje dzemom i uvaljaju u secer u prahu izmesan vanilom.



Krem sa vocem - recept moje drugarice Sare

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

1.Umutiš dve kesice vanil pudinga koja se po receptu skuva u 1 litri mleka. Mora da se skuva, zgusne i ohladi.
2. Umutiš 2-3 kesice šlaga i dodaš polako umućeni šlag u taj krem polako.
3. U veću činiju ređaš:
Dve kašike krema na dno
pa polutke piškota
pa voće preko piškota (od voća možeš maline, kupine, kivi, breskve i kajsije)
pa opet krem
piškote
voće
a gore na kraju ono što ostane staviš krema a ako ne ostane umutiš još jednu kesicu šlaga i staviš preko. Možeš da dekorišeš voćem. Najbolje i najukusnije su ti maline.

Cheese cake - recept moje drugarice Mirjane

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

Kora
 
50 gr butera,100 gr mlevenih ovsenih pahuljica i dve kasike brasna i 100 mlevenog plazma keksa
Istopiti puter u maloj posudi izmesati sve sastojke i tu masu zatim tankom sloju staviti u okrugao pleh za pecenje torte i peci u rerni  oko 10 min na 180 stepeni Peceno izvaditi iz rerne i ostaviti da se u istom plehu ohladi
Fil
Neutralni krem sir 500 gr ili maskarpone to je najbolje
250 gr pavlake
250 gr kristal secera
3 cela jaja, dve kesice vanile, sok od pola limuna i dve kasike gustina i na vrh kasicice soli.
Sve mutiti na srednju brzinu
Umutiti krem sir sa secerom, zatim dodavati jedno po jedno celo jaje stalno muteci zatim sok od limuna, vanilin,so, gustin i na kraju umuti pavlaku. 
Dobijenu masu izruciti preko prethodno ispecene kore i pokriti sa alu folijom .Zatim tu posudu staviti u jednu vecu sa vrucom vodom visina vode oko 3cm i sve zajedno staviti u vrucu rernu da se pece 45 min na 180 stepeni. posle toga iskljuciti rernu i ostavi kolac u rerni jos jedan sat dok se polako ohladi.Izvadi prer

Torta od plazme sa visnjama

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

Izmesati mikserom 250 g omeksalog putera sa 2 zumancata i 100 g secera u prahu. U to dodati visnje zajedno sa sokom dok se ne dobije kompaktna masa. U smesu na kraju dodati i saku mlevenih oraha. Odozgo ukrasiti slagom

Rolat od Kestena

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

Sirup
130 g vode, 2 vanilin secera, 200 g secera da provri u to dodati 60g putera. 
Kada se prohladi staviti kesten u vanglu i u njega 4 kasike mleka i soli izmedju pstiju. Sa tim sirupom polako se mesa cela masa malo po malo. Kada se dobije gusta smesa ostatak sirupa ne mora da se iskoristi. 
Umutiti 250 g putera sa 250 g prah secera i 200 g rastopljene cokolade i jedim zumancetom. Ostaviti dve kasike fila da se ukrasi rolat odzogo.
Foliju namazati puterom. Staviti kesten na foliju,  pa fil preko i uviti u rolat. Rolat posle odvijanja iz folije premazati kremom. Sluziti sa slatkom pavlakom.

Lisnata pogaca

Recept podijelila Neda T (Toronto, ON)

U 250 ml mlakog mleka staviti kvasac i kasiku secera. Kada kvasac nadodje staviti jos 250 ml mlakog mleka , 1 kasicicu soli, 1 soljicu ulja, 1 kasiku sirceta, 3 zumanca i 1 vrsnu kasicicu praska za pecivo. Dodavati brasno dok ne dobijes smesu koja se ne lepi za ruke. 
Sacekati da naraste pa razvuci testo oklagijom na prst debljine. 
Od 250 g margarina uzeti trecinu pa premazati testo celom povrsinom i zaviti kao prvo sa obe strane a onda odzgo i odozdo i ostaviti 10 min. Posle 10 min ponovo razvuci na prst debljine i premazati sa 2/3 margarina. Ponoviti postupak dok se ne potrosi ceo margarin. 
U podmazani pleh staviti testo i premazati zumanetom razmucenim sa 1 kasikom vode.

Snicle sa belim vinom

Recept podijelila Neda T. (Toronto, ON)

600g snicli ili 6 komada vecih snicli preseces na pola ako su vece i izlupas ih tuckom za meso sa obe strane. U ciniju vatrostalnu ili pleh sipa se ulje da se podmaze po dnu a onda se svaka snicle uvalja prvo u vegetu sa obe strane a onda  u brasno samo sa jedne strane i redja po plehu ali da brasno bude okrenuto na gore.. Uzme se beli luk po 1 cen za svaki red pa se poredja po sniclama. Stavi se persun ili neki drugi zacin (mi obicno stavimo onaj fine herbs ali ako nemas mozes i persun i biber). I na kraju se stavi ment ili nana. Ili uzmi caj od nane ili kupi mint zacin pa stavi malo po celoj povrsini. Onda stavis drugi red snicli i tako redom dok ne potrosis sve snicle. 
Na kraju uzmes paradajiz pire ili kuvani iz flase pa pomesas pola case tog paradajiza i pola case vode i jednu celu casu belog vina i polijes po sniclama. Mis mo stavili i kasicisu secera jer je ovde paradajz jako kiseo. Case su od po 2 dl. Znaci 1 dl vode 1 dl paradajiza iz flase i 2 dl belog vina pomesasa i polijes po sniclama. Ako imas vise snicli stavi i vise soka i vina. Kada sipas pomeraj snicle da sop ode do dna. Pokrij snicle folijom i stavi u rernu na 180 -200 stepeni i peci oko sat i po dva dok snicle ne omeknu.

VENECIJANSKA TORTA

Recept podijelila: Neda T (Toronto, ON)

Testo: 
150 g cokolade, 200 g putera, 100 g secera u prahu, ja nisam imala pa sam stavila obicni braon secer, 2 kasike brasna i 4 jajeta. 
Cokoladu otopiti na pari, dodati secer. Puter umutiti mikserom i dodati 1 po 1 4 zumanceta. U to umesati brasno rukom. Zatim belanca umutiti odvojeno sa malo soli i pomesati rukom u masu sa cokoladom.
Peci u podmazanom i pobrasnjenom plehu, ja podmazem puterom i pospem brasnom, na 180 stepni 25 minuta, ne duze.

Fil: 
300 g cokolade, 4 dcl slatke pavlake, 2 kasike ruma i 2 kasike secera. 
Cokoladu, secer i pavlaku zagrevati na jacoj vatri mesajuci dok se cokolada skro ne otopi.Na kraju dodati 2 kasike ruma. Ja sam kupila neki specijalni austrijski rum koja jako lici na nas i stavila sam 1 kasiku jer je rum jak Ima ga u LCBO-u i zove se STROH 54. Toplo ga preporucujem, idealan za kolace.
Tako otopljeno ostaviti u frizderu preko noci. Ujutru umutiti mikserom.

Preliv: 
150 g cokolade, 2dcl slatke pavlake.
Istopiti pa obavezno sacekati da se ohladi preliti tortu. Torta se pece u 1 plehu pa se isece na pola. Filuje se tako sto ide testo pa fil pa testo fil i odzgo preliv.

KIFLICE

Recept podijelila Neda T. (Toronto, ON)

U ¼ mlakog mleka staviti kasicicu secera I kvasac. 
Kad nadodje dodati jos ¼ mlakog mleka,  kasiku soli I 3 zumanceta I jedno celo jaje, koja se izmesaju sa 150 mil. ulja. 
Testo se zamesi malo tvrdje, ostavi 15 minuta da se odmori, pa se podeli u 5 jufkica. 
Svaka se jufka opet podeli na 5 loptica I svaka loptica malo dlanom rastanji, pa se premaze margarinom, a odozgo se stavi sledeca loptica, isto rastanjena, pa se i ona premaze I tako se slozi 5 loptica, s tim sto se preko zadnje ne stavlja margarin. 
Ne treba da preterujes sa margarinom, da bi ti bilo za sve loptice, ukupno treba najvise da potrosis jedan margarin, odnosno 250 grama
Onda svaku tu jufku rastanjis oklagijom u jedan veci krug, pa od spolja prema sredini zaseces na 4 mesta, ali da u sredini ostane krug, manje od povrsine dlana, prvo namazes tu sredinu, pa onda preklopis jednim delom, pa opes namazes pa sledeci deo, I kad zavrsis i lepo sa strane oblikujes u jufku I ostavis. Zaboravila sam da ti kazem kada ih prvi put premazes pokrijes ih jednim najilonom, rascepas jednu vecu kesu pa ih njom pokrijes, ostavis ih 15 minuta pa tek onda rasklagijas I uradis kako sam ti objasnila napred.
Opet ih ostavis 15 minuta, pa onda uvek uzmes onu prvu koju si premazivala, razoklagijas I iseces na 8 delova prvo po sredini vodoravno, pa horizontalno, pa onda svaku cetvrtinu na pola, tako da dobijes 8 kiflica.
 
Uzmes 300 grama sira I prethodno umutis belanca I izmesas sa sirom, ostavi malo tih belanaca da mozes da premazes kiflice, a mozes da uzmes I jedno zumance, a da balance stavis u fil. Ako hoces da ih pokrijes susamom, mnogo je lepsi susam ako ga prethodno u suvom tiganju malo ispeces na plotni.

BAJADERA

Recept podijelila: Neda T (Toronto, ON)

Testo:
300 g prepecenih lesinka i badema
300 g mlevenog keksa
300 g cokolade
200g secera
200g putera
200 ml vode.

Uspinuje se voda sa secerom. Kada voda provri i istopi se secer moze da se u to doda puter. Skloniti sa sporeta i u pola smese dodati bademe  a u pola lesnik i 150 g istopljene cokolade.

Preliv
150 g cokolade i 50 g putera istopiti i preliti odozgo. Redja se prvo tamni deo pa svetli pa cokolada odozgo.


PITA SA MESOM

Recept podijelila: Neda T (Toronto, ON)
Pola kg. mesa mlevenog isprziti sa jednom glavicom crnog luka. U to dodati biber, bio zacin, vezu seckanog persuna i kad se prohladi 2 umucena jajeta. Jaja  prethodno izlupati viljuskom u nekoj ciniji.
Pola kg. kora.
Napraviti mesavinu od jedne case kisele vode i pola case ulja. to lepo sjediniti, pa cetkicom premazati koru, preko nje staviti jos dve kore, svaku premazati, pa preko trece fil posuti po celoj povrsini kore.
Pleh namazati puterom i saviti pitu u rolne i redjati po plehu. Iseci pitu na parcice i preliti sa jednim umucenim jajetom i soljicom kisele vode.
Staviti u zagrejanu rernu i peci pola sata na 200 stepeni.

subota, 27. prosinca 2014.

POSNA BAKLAVA

Sastojci:
  • 800 gr kora za pitu
  • 300 gr mljevenih oraha
  • 300 gr mljevenih badema
  • strugana kora od jednog limuna
  • 125 gr biljnog maslaca ( i ne mora)
  • 1 solja ulja
  • 1 kg secera
  • 1/2 l vode
  • 1 vanilin secer
  • sok od jednog limuna

Priprema:

  1. Ukljuciti rernu da se ugrije na 385K
  2. U podmazan pleh redjati kore prskajuci ih uljem a poslije duple kore stavljati nadjev od oraha, badema, 200 gr secera i strugane kore od jednog limna
  3. Slozenu baklavu isjeci ostrim nozem i peci dok ne porumeni oko 35'
  4. Skuvati sirup od preostalog secera i 1/2 litre vode, a kad malo prokuva dodati sok od jednog limuna i vanilin secer
  5. Pecenu i malo rashladjenu baklavu prelijete sirupom.





Posni kolac od tresanja/visanja

Evo jedan brzi i lagan kolac, za sve ljubitelje vocnih kolaca:


Potrebno je:
6 malih soljica brasna
1 prasak za pecivo
2 male soljice ulja
4 soljice kisele vode
2 soljice secera
1 vanilin secer
tresnje (iz moje baste) ili visnje, jagode, kupine

Priprema:
Sve navedene sastojeke pomijesati i sipati u podmazanu i pobrasnjenu tepsiju. Peci u rerni na 385 oko 40 minuta.

POSNA UVRNUTA POGACA

Potrebno je :
  • 300 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 600 g brašna
  • 35 g svježeg kvasca
  • 100 g margarina/posnog putera
U mlaku vodu staviti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Sjediniti sa uljem i solju zatim brašnom zamijesiti tijesto. Ostaviti na toplom mjestu 30-45 minuta da tijesto nadođe. Nadošlo tijesto podijeliti na tri jednaka dijela.

Prvo tijesto razvući na 25 x 50 cm.

Premazati posnim puterom. Razvući drugo tijesto isto kao prvo zatim ga prebaciti preko njega. Ponoviti postupak premazivanja. Razvući i treće tijesto i staviti preko drugog tijesta. Oklagijom razvući još malo. Nožem isjeći trake 1-1,5 cm širine ali jedan kraj ostaviti neisječen.

Od lijevog kraja neisječenog dijela krenuti sa uvijanjem tijesta sve do vrha zatim oko donjeg dijela uviti u krug.


Ostatak putera istopiti i premazati pogaču. Posuti susamom i ostaviti na toplom mjestu 30 minuta. Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta zatim smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 20 minuta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...