nedjelja, 18. siječnja 2015.

Domaći džem od trešanja ( iz moje bašte ;))

Za domaći džem od trešanja, potrebni sljedeći sastojci:
  • 2 kg trešanja 
  • oko 400 gr šećera ( u zavisnosti od toga koliko je voće slatko )
  • sok od 1 limuna
  • šipka cimeta
Postupak :
  1. Prvo očistiti trešnje od koštica.
  2. Samljeti ih u procesoru.
  3. Zatim staviti u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i pospite ih šećerom. 
  4. Prelijte sokom od limuna i stavite na tihu vatru da se kuva.
  5. Ostavite da virucka, a sve vrijeme skidajte pjenu koja se pojavljuje.
  6. U međuvremenu sterilišite tegle u rerni. Kada je džem gotov, sipajte ga u vrele tegle.
  7. Vratiti u mlaku rernu jos pola sata, izvadite i zatvorite poklopcem ili celofanom.
  8. Zatim ih ostavite da se potpuno ohlade i odložite ih na hladno mjesto.


Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...