nedjelja, 18. siječnja 2015.

Butter Chicken - piletina na indisjki nacin

Pripremila i podijelila Natasa B. (Richmond Hill, ON)


Za piletinu I marinadu:
  • 1 kg piletine (prsa) bez koze isjeckane na kockice
  • 2 cajne kasicice soka od limuna
  • 2 cesna isjeckanog bijelog luka
  • 1 cajna kasika zacina garam masala (to je mesavina sljedecih zacina: (cumin, coriander, cardamom, pepper, cinnamon, cloves, and nutmeg)
  • 1 cajna kasika soli
Za sos:
  • ¼ cup ulja
  • 2 isjeckana crvena luka srednje velicine
  • 2 supene kasike isjeckanog bijelog luka
  • 2 supene kasike  garam masala
  • 2 cajne kasike paprike
  • ¼ cajne kasike cimeta
  • 2 cajne kasike soli
  • 2 cups isjeckanih oljustenih paradajiza (moze iz konzerve)
  • ¾ cup jogurta
  • 2 supine kasike butera
  • Isjeckan cilantro

Marinada:
  1. Pomijesaj sve sastojke dodaj piletinu I ostavi da se marinara dok pripremas sos.
Za sos:
  1. Dinstati crveni luk dok ne porumeni oko 20 min.
  2. Dodati bijeli luk I dinstati jos minut, dodati garam masala, papriku, cimet, so I dinstati jos minut, dodati paradajz I distati jos 10-tak minuta,  u to dodati jogurt I kuvati jos par minuta.
  3. Piletinu malo proprziti na vrelom ulju, dodati u sos I kuvati zajedno jos 10-tak minuta na laganoj vatri.
  4. Dodati butter, jos soli po zelji I na kraju posuti isjeckan cilantro.


Ovo se sluzi us indijsku rizu koju pravite na sljedeci nacin: oprati basmati rizu I ostavtit je 20 min u hladnoj vodi. Na vrelom ulju proprziti 2 stapica cimeta, malo kardamoma, karanfilica I kumina, dodati procijedjenu rizu I malo zajedno dinstati (da riza ne izgori) u to dodati vodu I so I kuvati rizu (paziti da se ne prekuva - zrna moraju cijela ostati)

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...