Pripremila i podijelila Natasa B. (Richmond Hill, ON)
Za piletinu I marinadu:
- 1 kg piletine (prsa) bez koze isjeckane na kockice
- 2 cajne kasicice soka od limuna
- 2 cesna isjeckanog bijelog luka
- 1 cajna kasika zacina garam masala (to je mesavina sljedecih zacina: (cumin, coriander, cardamom, pepper, cinnamon, cloves, and nutmeg)
- 1 cajna kasika soli
Za sos:
- ¼ cup ulja
- 2 isjeckana crvena luka srednje velicine
- 2 supene kasike isjeckanog bijelog luka
- 2 supene kasike garam masala
- 2 cajne kasike paprike
- ¼ cajne kasike cimeta
- 2 cajne kasike soli
- 2 cups isjeckanih oljustenih paradajiza (moze iz konzerve)
- ¾ cup jogurta
- 2 supine kasike butera
- Isjeckan cilantro
Marinada:
- Pomijesaj sve sastojke dodaj piletinu I ostavi da se marinara dok pripremas sos.
Za sos:
- Dinstati crveni luk dok ne porumeni oko 20 min.
- Dodati bijeli luk I dinstati jos minut, dodati garam masala, papriku, cimet, so I dinstati jos minut, dodati paradajz I distati jos 10-tak minuta, u to dodati jogurt I kuvati jos par minuta.
- Piletinu malo proprziti na vrelom ulju, dodati u sos I kuvati zajedno jos 10-tak minuta na laganoj vatri.
- Dodati butter, jos soli po zelji I na kraju posuti isjeckan cilantro.
Ovo se sluzi us indijsku rizu koju pravite na sljedeci nacin: oprati basmati rizu I ostavtit je 20 min u hladnoj vodi. Na vrelom ulju proprziti 2 stapica cimeta, malo kardamoma, karanfilica I kumina, dodati procijedjenu rizu I malo zajedno dinstati (da riza ne izgori) u to dodati vodu I so I kuvati rizu (paziti da se ne prekuva - zrna moraju cijela ostati)
Nema komentara:
Objavi komentar