petak, 15. siječnja 2016.

Posne oblande sa keksom i orasima

Sastojci:

  • Posne kore za oblande (5 komada)
  • 300 g posnog keksa (po mogućnosti mljevenog)
  • 300 g šećera
  • 250 g posnog maslaca
  • 3 dl bademovog mlijeka 
  • 150 g mljevenih oraha
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 100 gr posne čokolade

Prilikom kuhanja fila vrlo je bitno neprestano miješati da fil ne bi zagorio.


Priprema:
Sipati šećer u veću šerpu, preliti ga bademovim mlijekom i pustiti da se potpuno istopi na vatri uz neprestano miješanje. Dodati cio maslac u šerpu i otopiti i njega na tihoj vatri. Dodavati jedno za drugim, mljevene orahe, vanilin-šećer i keks (prethodno samljeti keks). Sve dobro izmešati i pustiti da malo ključa, tako da se sve istopi. Ukoliko je potrebno, dodati još malo mlijeka ili keksa i na kraju čokoladu. Skinuti šerpu s vatre, ostaviti da se malo prohladi i onda još topao fil nanijeti na oblande. Na nafilovanu oblandu staviti drugu oblandu pa nju nafilovati i tako sve dok se ne utroši cio fil. Posljednju (gornju) oblandu ne filovati.



Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...