Sastojci:
- Posne kore za oblande (5 komada)
- 300 g posnog keksa (po mogućnosti mljevenog)
- 300 g šećera
- 250 g posnog maslaca
- 3 dl bademovog mlijeka
- 150 g mljevenih oraha
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 gr posne čokolade
Prilikom kuhanja fila vrlo je bitno neprestano miješati da fil ne bi zagorio.
Priprema:
Sipati šećer u veću šerpu, preliti ga bademovim mlijekom i pustiti da se potpuno istopi na vatri uz neprestano miješanje. Dodati cio maslac u šerpu i otopiti i njega na tihoj vatri. Dodavati jedno za drugim, mljevene orahe, vanilin-šećer i keks (prethodno samljeti keks). Sve dobro izmešati i pustiti da malo ključa, tako da se sve istopi. Ukoliko je potrebno, dodati još malo mlijeka ili keksa i na kraju čokoladu. Skinuti šerpu s vatre, ostaviti da se malo prohladi i onda još topao fil nanijeti na oblande. Na nafilovanu oblandu staviti drugu oblandu pa nju nafilovati i tako sve dok se ne utroši cio fil. Posljednju (gornju) oblandu ne filovati.
Nema komentara:
Objavi komentar