utorak, 23. siječnja 2018.

Proljećna pogača

Potrebno je:
  • 200 ml mlijeka
  • 45 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • 1 čaša jogurta 
  • 800 g brašna 
  • 50 g putera
  • palenta
U toplo mlijeko stavite kvasac i kašičicu šećera. Ostavite 10ak minuta da kvasac naraste. U nadošli kvasac dodajte dva umućena jajeta, ulje, jogurt i so. Promješajte. Sipajte brašno pomalo i zamjesite tijesto. Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta da nadođe.
Nadošlo tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Prvi dio podelite na 4 dijela. Svaki dio posebno razvucite na pobrašnjenoj površiti i premažite puterom, osim posljednjeg. Složite jedno na drugo i razvucite u veći krug. Isjecite na 16 trouglova. Svaki trougao po sredini zasijecite. Uži dio tijesta dva puta provucite kroz isječeni dio. Od  šireg dijela krenite sa uvijanjem testa. Složite u krug, u podmazanu tepsiju veličine 30 cm.







Od drugog dijela tijesta odvojte manji dio za sredinu. Ostatak tijesta razvucite u pravougaonik. Premažite puterom u urolajte po široj strani. Premažite umućenim bjelancetom i pospite palentom. Prebacite u tepsiju pa makazama zasjecajte ukoso i odvajajte “latice”. Manji odvojeni dio premažite bjelancetom u uvaljajte u lan. Stavite u sredinu. Ostavite 30 minuta, a onda samo prvi, spoljni dio pogače premažite umućenim žumancetom sa kašikom mlijeka i ulja.





Pecite u zagrejanoj pećnici na 220 °C oko 5 minuta a onda smanjite na 200 °C i pecite još 20-25 minuta.

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...