subota, 15. travnja 2017.

Grcki vaskrsnji hljeb - Tsoureki

Sasrojci:

  • 1 casa toplog mlijeka 
  • kvasac
  • 4 velike kasike secera
  • 4 case brasna
  • 1 mala kasika soli
  • 1 1/2 mala kasika all spice
  • 1/2 male kasike cimeta u prahu
  • korica od 1 limuna
  • 100 gr istopljenog putera 
  • 2 jaja
  • 1 zumance za premazivalje
  • listici badema
Postupak:
Staviti kvasac sa malo secera u casu toplog mlijeka. Usuti u zdjelu brasno, secer, so, all spice, cimet i koricu od limuna. Sjediniti sve. Dodati istopljeni puter, izmucena jaja i nadosli kvasac. Sve dobro umijesiti i ostaviti da naraste. 
Kad je naraslo, podijeliti na tri jednaka dijela, svaki dio izvuci u duguljaste valjke od kojih napraviti veliku pletenicu pa je sastaviti u krug. Premazati zumancem umucenim sa malo tople vode i posuti listicima badema. Staviti kuvana i obojena jaja na krajeve pletenice i ostaviti da ponovo naraste.
Peci na 350 oko 25 minuta

Nema komentara:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...