Potrebno je:
- 500 gr brašna
- 250 ml kisele vode
- 40 gr kvasca
- 60 ml ulja
- 50 gr šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soli
- ½ kesice praška za pecivo
- 125 gr posnog maslaca (sobna temperatura)
- džem / marmelada
U mlaku kiselu vodu staviti kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe. U zdjelu sipati ulje, so, šećer u prahu, vanilin šećer i promiješati. Dodati kiselu vodu sa nadošlim kvascem i brašnom, u koje smo prije toga stavili prašak za pecivo i zamijesiti tijesto. Zdjelu pokriti sa čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu pola sata.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. Svaki dio podijeliti na 5 loptica. Jednu lopticu na pobrašnjenoj radnoj poršini razvući u krug. Premazati je posnim maslacem. Razvući i drugu lopticu, takođe je premazati sa maslacem i staviti je preko prve premazane jufkice. Ponoviti postupak i sa preostale tri loptice, ali poslednju petu ne premazivati,već samo razvući i staviti preko ostalih jufkica. Tako dobijeno tijesto razvući u krug prečnika oko 30 cm. Tijesto isjeći na 12 jednakih dijelova/trouglova. Najlakše isjeći sa pizza nožem. Na svaki dio staviti kašičicu džema i urolati kiflice. Ponoviti postupak i sa preostalih pet loptica. Kiflice slagati na pleh prekriven papirom za pečenje. Pokriti čistom krpom i ostaviti pola sata.
Preostali maslac otopiti i sa kašičicom preliti kiflice. Peći u zagrijanoj rerni oko 12 minuta na 190 °C / 375F. Pečene kiflice posuti sa šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar